2019年10月2日
イタリアヴェネチアは屋外地域限定スモークフリーへ

2019年10月2日

東京を訪れたイタリア ヴェネツィア市長が、日本の屋外禁煙に関心を持ったのですね。それはそれで日本もいいことを海外に輸出しそうですね。ヴェネツィア始め、ヨーロッパは、屋内は禁煙を徹底してますが、テラスでの食事、つまり一歩でも外に出ると喫煙することには全く無関心な様子。
ヴェネツィア市長Luigi Brugnaroは、たまに葉巻を吸う人だそうですが、外で人混みでは禁煙は、避けてると述べながら、屋外喫煙は、クリーンではないと言う。まずは、歴史的な中心部のデリケートな地域の一部から、屋外禁煙を開始すると表明した。特に観光客で混雑してるリアルト橋、サンマルコ広場で。
ポイ捨てされたタバコは、雨が降れば、海に流れる。
海に建造されたヴェネツィアは、吸い殻の事を深刻に捉えるべきです。観光客に吸い殻を捨てるためのビニール袋を配るなど検討するのは段階的なのかもしれないが、喫煙を否定的に捉えてほしいですね。
東京を訪れて、東京は、屋外禁煙ゾーンがある事を理解し、ヴェネツィアでは屋外で喫煙自由はクリーンではないと表明し、一部ではあるが、禁煙エリアを設けることを、即実行する事は、大事です。

東京の禁煙対策は2020年東京オリンピックに向けて、飲食店での悪あがきがありますが、進んでいるようです。
そして、先日訪れた札幌は、やはりそこは、都市なので、徐々に、禁煙対策をしているのを感じました。
しかしながら、地方に行くと、禁煙対策は、進んでいると思いますか? 私は、そうは感じません。
東京オリンピックを好機に、日本は、禁煙対策が遅れている国から、日本全国で、タバコの煙からフリーで、空気の綺麗な国、先進的な国になってください。世界は日本を見てるのだから。

参考記事 2019/9/2 posted

Chould Central Venice Become a Smoke-Free Zone?

Streets and squares in the historic centre of Venice could become smoke-free after the city's mayor said he was inspired by a recent trip to Tokyo.

Mayor Luigi Brugnaro, known for his love of cigars, said he wants to introduce outdoor no-smoking zones in the historic centre of Venice after seeing the measures in place on his visit to the Japanese capital.

“A ban on smoking would help to make Venice cleaner,” he said on Monday at an Italian mayors’ forum in Rome, according to Italian media.

“I’m speaking as someone who enjoys the occasional cigar, but I always try to avoid smoking when there are lots of people around, even if I’m out in the open,” he said.

The ban would start in “some of the delicate areas of the historic centre”, the mayor said, such as the Rialto Bridge and St Mark’s Square, “where there are a lot of crowds, especially of tourists.”

Cigarette Butts Littering a Square in Venice.

Brugnaro added that Venice authorities are considering handing out "small plastic bags" for visitors to dispose of their cigarette butts in, instead of littering the city's streets and canals.

Venice, which is visited by more than 20 million people every year and has long struggled to manage the adverse effects of overtourism, introduced a raft of laws this year cracking down on perceived bad behaviour from tourists, banning everything from bike riding to feeding pigeons in the historic centre.

But a smoking ban may be just as likely to affect locals as tourists, as Italy’s relaxed laws around smoking in public places are often a major concern among overseas visitors.

The prevalence of smoking in public places is seen as one of the unhealthiest aspects of life in Italy by The Local’s readers.

Smoking is not allowed inside bars and restaurants in Italy, but there are no restrictions on smoking on terraces, in doorways or any kind of outdoor seating area, or at most beaches.

Around a quarter of all Italian adults smoke, according to the most recent available data, and the number actually increased in 2018.

While Italy is far from having the highest number of smokers in Europe (that’s Greece, where 37 percent of adults smoke, followed by France with 36 percent) the prevalence of smoking in Italy is often perceived to be high by visitors from countries with much lower rates of tobacco use, such as Sweden (seven percent) or the UK (17 percent).

There have also been calls to ban smoking completely on all of Italy’s beaches, as environmental campaigners complain that discarded cigarette butts are a major source of litter and pollution along the coastline.