外食難民にならないためのレストランガイド Smoke Free Restaurant Guide (vol 1)

GINZA SIX

今回は、ギンザシックス GSIXを紹介します。今月、オープンした注目のスポットです。禁煙レストラン情報に就いては、すでに調査された方がいますので、そのままシェアします。

この情報によれば、3つの分煙レストラン以外は、全て禁煙です。数多くのレストランがありますので、嫌煙家、非喫煙者にも心地よい場所に違いありません。

Today, we would like to introduce Ginza Six. It is a featured new spot that opened just in this month located central of Ginza district.
As for Smoke Free restaurant information, someone has already made research so that will just share the blog.According to this information, all restaurants except three which implement separate smoking management (Bunen) are Smoke Free. There are many restaurants, it is no doubt that non smokers should enjoy for staying and eating.

外食難民にならないためのレストランガイド Smoke Free Restaurant Guide (vol 2)

Tommy Bahama

Ginza SIXのお隣にあるこのお店は、バーもレストランも禁煙です。タバコの臭いではなく、デュフーザーからのパイナップルとココナッツの匂いが、爽やかです。
スモークフリーが当たり前の国の発祥ですので、禁煙マークはありません。

This restaurant next to Ginza Six is also Smoke Free in both bar and restaurant.
The sweet smell of pineapple and coconut from Duffser is refreshing.

外食難民にならないためのレストランガイド Smoke Free Restaurant Guide (vol 3)

三越日本橋本店

煙が嫌いな人にとっては、とっても安心できます。
新館4階の宮越屋珈琲を除けば、全てのレストラン、カフェは全面禁煙。また、本館6階のゴージャスなトイレをはじめ、どこのトイレもおしゃれで清潔ですので、綺麗好きには心地よいところです。最近、経営問題で大騒ぎになってしまいましたが、さすがは老舗です。

禁煙に真剣に取り組んでいる事業者、レストランに、実は老舗が結構多いことは興味深いことです。

It is really safe place for those who dislike smoke. All of the restaurants, cafes are completely Smoke Free except Miyakoshi Coffee Shop at 4th floor of annex. In addition, including the gorgeous bath room on 6-floor of main building, the bath rooms anywhere are stylish and clean, it is also pleasant place for the quests who like to keep things to clean. It is oldest established department store in Japan since Edo decade.

外食難民にならないためのレストランガイド Smoke Free Restaurant Guide (vol 4)

成田空港     Narita Airport

GWで利用した方も多いのではないでしょうか?

Guessing there are many people who went into the place in GW?

成田空港は、非喫煙者にとって比較的安全ば場所です。合計3つのターミナルに88の飲食店がありますが、完全禁煙63、分煙5件、ウェブサイトに記載なし20、という内訳です。記載無しについては個別には未確認ですが、業態からは禁煙と推測しますので、

ほぼ禁煙、例外的に分煙と認識して間違いありません。

全体サイトには、その他に、ベジタリアン、クレジットカード、テイクアウトの情報が記載されています。なお、新しくできたターミナル3については、これら情報が少なく、改善して欲しいものです。

Narita Airport is a relatively safe place for non smokers. There are 88 restaurants, cafes and bars in total three terminals, but 63 of 88 are completely smoke-free, 5 have separate smoking sea in there, however, rest of these do not mention the information on website. Although it is unconfirmed individually for luck of description, it is presumed smoke free by the business model.

There is no doubt that Narita is almost smoke free airport with a little exceptions as permitted in designated space.

Besides the information on the vegetarian, credit cards and take-out are described on site, terminal 3, newest one, have to catch up as information discloser point of view..

一方で、もう1つの大空港である羽田空港は、恐ろしいほど喫煙に寛容です。全面喫煙可という国際的には時代錯誤の飲食店が多数すぎることに加えて、週末のみ禁煙という意味不明の対応もあります。また、ウェブサイトでの案内も不十分で、お恥ずかしい限りです。世界の大空港中でも、もっとも喫煙者フレンドリーな空港に間違いありません。

On the other hand, Haneda Airport, another major airport, is terrible place for anti-smoker. There are so many old fashioned restaurants by smoke free prospective Internationally, in addition some present strange rule which prohibits in just weekend. It is embarrassed that information of smoke free on the website is not adequate over all. Haneda must be most smokers friendly airport within majors in the world.

それにしても、なぜ、こうも違うのでしょうか?

Anyway, why such difference does occur ?

外食難民にならないためのレストランガイド Smoke Free Restaurant Guide (vol 5)

東京国立博物館(上野公園)
Tokyo National Musium

先日、台東区の受動喫煙に対する真摯な取り組みをご紹介しましたが、その同じ台東区にとても心地よい場所があります。そこは、東京国立博物館です。

屋内は、レストランやカフェも含めて全面禁煙。喫煙所も2箇所と最小限です。ちゃんと、ウェブサイトにも案内されています。
「建物内は禁煙です。喫煙場所は、平成館に向かって右手の自動販売機のエリアおよび、法隆寺宝物館の池脇の2箇所です。」
英語の案内文が不明瞭なのは、少々不満ですが。
日本を代表する文化施設ですし、多くの学生や外国人が来訪するので、スモークフリーは当然でしょう。
レストラン、カフェは、ホテルオークラと上島珈琲が提供していますが、結構お値打ちです。
タバコから解放された綺麗な空間で、豊かな時間を過ごすには最適な場所です。

We introduced a serious effort against second hand smoking by Taito-Ku city office in the other day. There is a very comfortable place in same Taito-Ku. It is the Tokyo National Museum.
All indoors, including restaurants and cafés, are completry Smoke Free. The museum provide only two designated smoking area in outside. It is guided properly on the website.
「 The Tokyo National Museum is a smoke free facility. Please only smoke outside the buildings.」The description is unclear than in Japanese so should be refined to following.
「The Tokyo National Museum is a smoke free facility. Please only smoke the designated smoking area in outside, one is located next to the vending machines on the right hand side of Heiseikan, another is beside of pound in Horyuji Treasury Hall area.」
It is a representative cultural facility in Japan, so many students and foreigners visit, therefore Smoke Free is obvious.
Hotel Okura and Ueshima Coffee are offering for restaurants and cafes with reasonable price.
It is the perfect place to spend rich time in beautiful and clean space released from cigarettes.
(wrote by JIMA)

外食難民にならないためのレストランガイド Smoke Free Restaurant Guide (vol 6)

両国国技館(大相撲開催時、東京両国)
The Ryogoku Kokugikan (during Sumo Tournament, Tokyo)

久々に日本人が横綱になって以来、大相撲はすごい人気です。ちょうど今は、夏場所の真っ盛り。チケットを取るのはとても難しいので、ガイドと言うには気が引けますが。
両国国技館は立派な禁煙空間、客席は完全禁煙です。レストランもありますが、茶店や売店で弁当やおつまみを買ってきて、客席で楽しむ人の方が圧倒的に多いのです。桟敷席以外であれば升席でも椅子席でも、気兼ねなく飲食できます。まさに、国技館そのものが巨大な飲食空間となります。
タバコのない空間で、ビールや日本酒と共に味合う焼き鳥や、力士の包装紙の幕の内弁当は、格別に美味しく感じます。
同じ東京下町にある浅草演芸場や上野鈴本も、禁煙空間の中で飲食しながら、娯楽を楽しめる貴重な場所です。

Since the Japanese guy became a Yokozuna for a long time, Sumo is enormously popular. Just now, The May Tournament is held with many fans. It is very difficult to get a ticket at the moment so that I little hesitate to say it be a guide.
The Ryogoku Kokugikan is a great space, the audience seats are completely Smoke Free. Although there are some restaurants, most of guests enjoy drinking and eating at their sheet with buying lunch boxes and snacks from shops. We can eat and drink without hesitance at Masu seat or chair seat except ring seat. It means that Kokugikan itself is a huge eating and drinking space.
Yakitori with beer or sake, lunch boxes wrapped by Sumo wrestlers picture, in Smoke Free make us so comfortable.
The Asakusa Engei Hall and Ueno Suzumoto, Japanese comic theaters located in same Tokyo downtown provide similar service model, guests could enjoy entertainment while drinking and eating in the Smoke Free space. (wrote by JIMA)